Minikurs2

Funktionella Hovar - Hovterapi

Hovröta. Ingen fara egentligen, eller?      När Hovslagaren/Hovverkaren varit ute och gjort rent hoven ser det ju fint ut, men hur ser det ut på insidan?

Alltså, insidan av hoven?Kan röta sprida sig till INSIDAN?Ja, det både kan, och gör den.

Viktigt att tänka på att röta är en BAKTERIE.

Det måste alltså skötas därefter. Röta smittar. Använd inte samma hovkrats eller diskborste till olika hästars hovar. Rengör noga alla verktyg du använder mellan skötseltillfällen och verkningar.Röta måste tas om hand. Ibland är det så allvarligt att godkänd hovslagare eller veterinär måste ta hand om det. Detta vet din Hovslagare/Hovverkare.Röta kommer inte bara av bakterier i jorden eller lera. Det kan även uppstå för att hästen har ett försämrat immunförsvar och är mer mottaglig för bakterier för tillfället.Hästens hovar behöver tillsyn varje dag. Det räcker inte alltid att kratsa hovarna, oftast behöver de rengöras.

Minikurs

Det kan ta en livstid att förstå hovar. Beroende på syftet med förståelsen och hur stort intresset är, kommer du att ta reda på mer.

Det är bra, om inte nödvändigt, att dyka ner i fler olika läror för att snappa upp det som fungerar för just dig.

Här får du några grundläggande tips på hur du kan lära dig att se hoven. Vill du lära dig mer, kom på en föreläsning! Vill du lära dig ännu mer, kom på en Clinic. Vill du jobba med hovar? Då är det dags att göra en utbildning.


På bilden med kadaverhoven kan vi se att detta sker. De bruna partierna visar hur det kan se ut. Rötan sprider sig vidare upp mot ben och när detta sker är hästen förmodligen redan halt. bilderna visar: Hovar, före och efter verkning, samma dag samt en kadaverhov där vi kan se hur röta ser ut på insidan.

 

Hur håller du dina hästars hovar rena? Har du en rutin kring detta? Om inte, skapa en!

Den rötfria hoven har en mer enhetlig färg. Doftar bara hov, till och med gott ibland, har en nästan eller helt fungerande stråle. Inga överraskningar i kanter eller vallar.


Kan man få en hov med röta frisk igen?


Helt beroende på hur långt rötan gått. Är den redan uppe, innanför hoven så är det svårt men det kan gå. Röta kräver alltid en insats från dig som ägare. Dels att du anlitar rätt person för att ta hand om rötan (Godkänd hovslagare/Veterinär) dels att du tar det på allvar och har en skötselrutin.

En hov som börjar må bättre, när rötan börjar ge med sig, kan man se tecken på. Dels strålen som börjar fungera. Den blir platt och som en enhet istället för med en skåra i mitten, lösa bitar att pilla bort och den blir doftfri. En hov med röta luktar illa! Sulan, materialet runt strålen, innanför hornet, börjar framträda och är också en enhet och inte i delar med sprickor eller bulor.

Kanterna och vallarna, mellan traktstöd och stråle torkar upp, vallarna mellan sula och horn torkar upp.


Vill du diskutera om röta med andra hästägare? Välkommen till Facebookgruppen: Funktionella Hovar