Minikurs

Funktionella Hovar - Hovterapi

Vad ser du på denna hoven? Bilden visar före och efter jag har avlägsnat horn på ena sidan.

Horn är som naglar är för oss, enkelt förklarat. En hård del som skyddar de mjuka delarna.

Hornet är en del, hoven i sig är den delen innanför hornet. Man verkar i hornet, även om hoven innefattar delen horn blir det lättare att förklara om man separerar dessa två termer.

Man verkar vanligtvis inte inne i själva hoven. Vissa sjukdomar gör att en för jobbet godkänd hovslagare kan behöva göra ett invasivt ingrepp, alltså verka in i hoven. Det får inte vem som helst göra.

H

Minikurs

Det kan ta en livstid att förstå hovar. Beroende på syftet med förståelsen och hur stort intresset är, kommer du att ta reda på mer.

Det är bra, om inte nödvändigt, att dyka ner i fler olika läror för att snappa upp det som fungerar för just dig.

Här får du några grundläggande tips på hur du kan lära dig att se hoven. Vill du lära dig mer, kom på en föreläsning! Vill du lära dig ännu mer, kom på en Clinic. Vill du jobba med hovar? Då är det dags att göra en utbildning.

När hornet växer över hoven för mycket uppstår flera olika processer. En process är en händelsekedja full med mindre eller större händelser, alltså ett händelseförlopp.

Bland annat kan hoven bli platt. Om man tittar från olika vinklar ser det ut som om hoven är stor som en tallrik och helt platt. Detta beror på att hornet vuxit ner en bit utanför hoven och på grund av tyngden från hästen kommer insidan av hornet komma i markkontakt och se ut som den tillhör den inre delen, hoven. Detta kan se ut som om hoven har en jättebred yta utanför själva hoven.Då kan den som inte vet riktigt kalla hoven för platt medan det i själva verket är hornet som vuxit över hoven. Om man tittar på sulan, ytan innanför hornet och runt strålen, kan detta också se platt ut då det får svårt att fungera ordentligt med för långt horn.

 

Här kan man se en hov där jag på samma sätt som ovan visar före och efter verkning av hornet, den omslutande delen av hoven.

Här kan man se att hornet är lite hårdare då det vuxit rakt neråt mot marken och inte har fläkt sig utåt så mycket. Detta skapar inte lika stora besvär för hästen i hoven som när den fläks utåt då vävnaden på insidan inte tar lika mycket skada som när den fläks.

Viktigt när man verkar en hov med långt horn är att, beroende på var i livscykeln hoven är, alltid lämna lite kant för hoven att landa på som kan slitas i en anpassningsfas. Hovar som är mer åt det funktionella hovar, med tätslutande horn och som inte är ömma, har röta, ärrvävnad innanför hornet eller något annat som är destruktivt, kan man hjälpa hoven att nå god funktion med formen som hoven själv strävar efter. Tills dess får man alltid jobba med en kompromiss och därmed lämna lite kant.

Många undrar varför vi har så korta verkningsintervaller när vi jobbar. Önskvärt det första året och ibland ännu längre, är max 4 veckor mellan verkningarna, om, och detta är verkligen om, hästägaren motionerar sin häst regelbundet på olika underlag, sköter hästens näring vettigt och, håller hoven för miljön på ett bra sätt.

Tanken är att nå en god, funktionell status för hästen där intervallerna kan vara upp till 12 veckor. Detta kan ta några år att nå. Bilden till höger visar före och efter verkning där hornet har fått växa sig för långt. Hornet börjar bryta av sig själv. Den självverkande effekten kommer automatiskt från hästens tyngd och hornets längd. Platsen för brytet, där hornet går sönder är där den normalt sätt har mest belastning eller, måste brytas av på utsidan för att inte gå i sönder på insidan.

När hovens funktion börjar ligga på plussidan istället för att bara skjuta iväg horn och vara destruktiv, när man fått in en bra verkningsrutin var fjärde vecka och ägaren sköter hovarna mellan verkningarna på ett bra sätt, då kan man se förändringar. Hornet har inte skjutit iväg, istället har det bildats en kant runt hoven. Det är fortfarande lite långt i tån och man kan se att en separation uppstått längst fram, men med tanke på att hästen väger runt 8-900 kilo, är detta en på god väg till god funktion. Bilden visar alltså en hov innan verkning efter 1 1/2 år med 4 veckors intervaller.